Op de huid van de heide ten doop gehouden: wat een feest!

Op 8 april werd in het Jan van Besouwhuis in Goirle mijn nieuwe boek Op de huid van de heide. Een natuurdagboek gepresenteerd. Het was een groot feest, ik durf te zeggen: overrompelend. Rond de 150 belangstellenden (we moesten flink wat stoelen bijzetten) konden horen en zien hoe mooie mensen mij met mooie woorden in een warm bad legden. Nienke Beintema (u kent haar wel van NRC en het mooie boek De Zeearend) modereerde de bijeenkomst en interviewde mij over het boek.

Het eerste exemplaar mocht ik aanbieden aan de burgemeester van Goirle, Mark van Stappershoef. Mark had er werk van gemaakt en trok mooie parallellen tussen mijn eerdere werk als jurist en mijn huidige als natuurschrijver. Zijn optreden trof me: hier stond geen bewindspersoon die even komt opdraven, een obligaat verhaaltje houdt, en weer verdwenen is. Integendeel.

Mijn buurman Sietse Hoogeboom verzorgde een muzikaal intermezzo, maar door de uiterst vermakelijke droogkomische inleiding leverde hij een dubbele bijdrage. Sietse speelt als amateurmuzikant in het Philips Symfonie orkest, en speelde nu als solist enige delen uit de cellosuites van Bach. Met verve.

Theunis Piersma is mijn wetenschappelijke vader. Bij hem promoveerde ik in 2010. Theunis legde mij in de watten met zijn toespraak over de kunst van het waarnemen en legde uit waarom kunst en wetenschap geen gescheiden werelden zijn maar in elkaar overvloeien.

Rob Buiter – die behalve als wetenschapsjournalist in Trouw en redacteur van De Levende Natuur, ook bij Vroege Vogels en in tal van tijdschriften verschijnt – is al jarenlang betrokken bij onze onderzoeken naar wadvogels. Rob trok lijnen naar mijn promotieonderzoek op de West-Afrikaanse wadden waar ik aan de rand van de Sahara observaties deed aan relaties tussen valken en steltlopers. ‘Pietje precies’ staat aan de kop van een hoofdstuk van een boek dat hij schrijft over de kanoetstrandloper.

Aan mijn vriend Thom Geurts, bij wie ik zoveel weerklank en inspiratie vond en vind, droeg ik het boek op. Thom weet als geen ander waar het geschrevene allemaal vandaan komt en ontvouwde gloedvol de achtergronden en structuur van het boek.

En al die mensen die gekomen waren, velen van jullie volgen mij al een tijdje via mijn website, ik wil jullie hartelijke bedanken voor deze warme belangstelling, die de bijeenkomst tot een waar feest hebben gemaakt.

Dank ook aan boekhandel Buitelaar uit Goirle die ter plekke aanwezig was. Alle exemplaren van Op de huid van de heide werden verkocht. Een aantal mensen moest worden teleurgesteld. Maar de boekhandels hebben ze nog in voorraad.

9 Comments

Add yours →

 1. nvadevries@home.nl april 11, 2023 — 09:38

  Dag Piet,

  Mag ik een of twee foto’s met jouw onder/bovenschrift gebruiken?

  Ik heb, zoals ik al aangekondigd had, een stukje geschreven over deze middag.

  Bijgaand mijn stukje.

  n

  Like

 2. Paul Kruithof april 11, 2023 — 10:56

  Verstuurd vanaf mijn iPad Beste Piet ,

  Maandag 3 april is tot mijn groot verdriet Paul overleden. De laatste weken waren heel zwaar voor hem en gelukkig is daar nu een einde aan gekomen:

  Ik wil je wel laten weten dat Paul zoveel van jouw mooie verhalen over vogels genoten heeft: ( zijn grote passie) Natuurlijk staat er op zijn rouw circulaire een vogeltje , roodborstje ! Dank voor je verhalen . Je mag mij nu van je mailing lijst schrappen.

  Hartelijke groet; Ria Kruithof

  Op 11 apr. 2023 om 10:18 heeft Piet J. van den H

  Like

 3. Super Piet!
  Verdiend na zoveel bestede tijd in de natuur en voor de computer.

  Like

 4. Tan van Dooren april 11, 2023 — 14:21

  Ha Piet! Zo jammer dat ik niet kon komen uiteindelijk! Had je graag weer eens gezien én had graag een gesigneerd boek van je gekocht. Ik lees nu dat zelfs niet-gesigneerd er ook niet meer in zit…. Ik hoop dat er een herdruk komt! Hartelijke groet,
  Tan

  Like

 5. Klinkt geweldig, Piet.

  Like

 6. inderdaad een huldiging van een auteur die al langer door veel supporters op handen gedragen wordt

  Like

 7. Jeroen Stevens april 18, 2023 — 15:16

  Beste Piet,

  Helaas verhinderd 8 april j.l . maar ik ga er vanuit dat ik bij je volgende boekpresenatie gewoon aanwezig kan zijn;).
  Even in paniek omdat ik vreesde dat je “uitverkocht” zou zijn maar zojuist bij Blz Boekhandel Buitelaar te Goirle nog een exemplaar op de kop weten te tikken. Welliswaar niet gesigneerd maar een goed excuus om je een keer op te zoeken in onze oude straat in Tilburg.

  Groet,

  Grietje en Jeroen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: