Over blog Regte Heide

Tilburg, 15 februari 2019

Sinds enige tijd kom ik weer regelmatig op de Regte Heide, een natuurgebied vlak tegen de Belgische grens waar ik vanuit mijn huis in Tilburg in pakweg een kwartier naartoe fiets. De afgelopen twintig jaar kwam ik er zelden meer omdat ik mijn doordeweekse dagen op Texel doorbracht waar ik op het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) onderzoek deed naar — vooral —de relaties tussen steltlopers en roofvogels. 

IMG_0783-2

Die onderzoeken heb ik afgesloten. Sinds een paar jaar woon ik weer permanent in Tilburg. Ik lees en schrijf nog steeds over relaties tussen roofdieren en hun prooien. Maar dat schrijven heeft een ander karakter gekregen: niet meer in het keurslijf van wetenschappelijke artikelen, maar in de vrijere ruimten van boek (komt 5 april 2020 uit bij Atlas Contact), artikel of blog.

In deze serie blogs neem ik de Regte Heide als decor om te beschrijven hoe het verloop van de seizoenen zich aftekent in plant, dier en landschap. Dat ik steeds weer hetzelfde gebied bezoek heeft niets te maken met eenkennigheid — laat staan luiheid: ik houd die achtergrond graag constant, omdat ik daardoor de veranderingen gedurende het seizoen beter kan waarnemen. 

Mijn hernieuwde bezoeken aan de Regte Heide ervaar ik alsof ik een vriend die ik jarenlang niet heb gezien, weer tegenkom. We praten bij en komen erachter dat we elkaar eigenlijk nu pas echt leren kennen. Die hernieuwde kennismaking – met alle spanning en verrassing die daarbij hoort  –  wil ik graag met jullie, lezers, delen.

 

%d bloggers liken dit: