Over mijn blog

Dit blog gaat over biologie; in het bijzonder over de relaties tussen gedrag, ecologie en evolutie. Ik speur naar pareltjes die opblinken tussen de vele onderzoeken die wekelijks worden gepubliceerd, of put uit eigen waarnemingen die ik nader probeer te duiden. Soms wissel ik af met een achtergrondbeschouwing of een opiniestuk over een prikkelend onderwerp. Vooral de interacties tussen roofdieren en prooien spreken mij aan.

Als bioloog heb ik het spel tussen roofvogels en wadvogels intensief gevolgd. Mijn juridisch onderzoek naar het misdrijf oplichting – dat ik daarvóór deed – heeft daarmee een onverwachte overeenkomst. De gewiekstheid waarmee een roofvogel vanuit een hinderlaag een nietsvermoedende steltloper grijpt, lijkt op de arglistigheid van de oplichter die een argeloze burger beetneemt.

Zoals ook Jeroen Smit in zijn financiële thriller ‘De Prooi’ laat zien, blijkt weer eens dat de mens zich minder van de dieren onderscheidt dan velen graag denken. Daarom zijn die bruggetjes tussen mens en dier vaak zo prikkelend.

%d bloggers liken dit: