Hoezo gemeen?

9 december 2022

Hij had hem niet ziet aankomen. Ik evenmin, overigens. Ik ben volledig in de ban van een groepje goudhaantjes en vuurgoudhaantjes die druk bezig zijn eikenblaadjes te inspecteren op iets eetbaars. De vage vlekken die buiten de scherptediepte van mijn kijker langs de bosrand bewegen zijn merels. Met een groepje van vijf of zes vogels rommelen ze op hun manier tussen de bladeren naar voedsel. Ze houden zich stil, maar kunnen het ritselen van bladeren niet voorkomen.

Ineens klinkt er een gekrijs, een gekrijs dat soms even wordt gesmoord maar dan weer opleeft. Het komt overduidelijk uit de keel van een getormenteerde vogel. Ik vermoed dat een van de merels ten prooi gevallen is aan een sperwer, maar krijg er niets van te zien. Als ik het bos inga loop ik grote kans sperwer met prooi te verjagen, dus blijf ik staan en tuur ingespannen tussen de bomen door. Tevergeefs. Ik hoor dat de pechvogel nog niet uit zijn lijden is verlost. Heel voorzichtig sluip ik toch wat dichterbij en kijk nog eens goed. En dan zie ik op een meter of twintig afstand, op het bladertapijt dat de Amerikaanse eiken hier hebben gelegd, iets bewegen. Daar zit inderdaad een sperwer die uit alle macht probeert zijn prooi in bedwang te houden. Deze probeert zich los te wrikken waardoor afwisselend een vleugel en de staart omhoog schieten. Daaraan zie ik dat de sperwer een mannetjesmerel te pakken heeft. Het verzet van zijn slachtoffer trotserend begint zij (de sperwer is een jong vrouwtje) de vogel kaal te plukken.

Sperwer met merel

Kwelgeest

Twee kraaien vliegen over en landen boven de sperwer in de eiken. Dat vindt de roofvogel niet fijn. Zij kijkt schuw omhoog en plukt niet langer aan haar buit. Zelfs als de kraaien na enige tijd weer vertrekken, blijft ze nog tien minuten zo zitten. Dan komt zij weer in beweging, past haar greep aan op de merel, die nog een vertwijfelde poging doet om aan zijn kwelgeest te ontsnappen, en gaat verder met het plukken van haar prooi. Het verweer van het slachtoffer lijkt nu gebroken, want de sperwer zet zijn lange nagels erin en vliegt ermee weg, waarschijnlijk naar een plaats waar ze nog minder in de gaten loopt. 

Goudvink

Het verbaast me steeds weer hoeveel mensen zo’n sperwer gemeen vinden. Die mensen hebben vast meer sympathie voor de goudvinken die ik even later van berkenpropjes zie snoepen. Maar het is natuurlijk absurd om een roofdier (de naam alleen al) gemeen te vinden. Sperwers voeden zich niet met berkenzaden, maar met vogels. Daarom kan ik hier gefascineerd en onbezwaard naar kijken, hoe onfortuinlijk deze merel (die overigens wormen verslindt) ook is. Dat lijkt wreed en weinig empathisch. Maar als we ons echt verplaatsen in het leven van de sperwer en de merel, dan kunnen we niet anders dan beseffen dat wij ze niet aan onze morele standaarden kunnen onderwerpen. We moeten ze laten zijn, in hun eigen wereld. 

6 Comments

Add yours →

 1. That’s Life. Soms vind ik iets ook wreed maar bedenk dan, dat het gewoon overleven is in deze wereld. Ook voor de vogels! Mooi weergegeven Piet.

  Like

 2. Wim en Annemiek december 15, 2022 — 12:41

  Dag Piet,

  Weer een bijzondere ervaring zo met die sperwer. Ik had hetzelfde afgelopen jaar op drie meter van mijn keukenraam. Kon net op tijd een kort filmpje maken. Ook hier was een merel de klos.

  Tot vanavond?

  Hartelijke groet,

  Willem

  Like

 3. En zo is het leven van de Sperwer of tewel van iedere Roofvogel zoals men ze noemt , bij sommige mensen komt wreed over maar het is niet anders en het hoort er bij Piet.
  Groeten Harrie.

  Like

 4. Inderdaad. Onze morele standaard kunnen we beter loslaten op, noem eens wat, Rusland. Dát is pas gemeen!
  Zonder roofvogels hadden we waarschijnlijk last van plagen ándere vogels. Denk aan de overdaad van duiven op sommige plekken.
  Denk ook nog aan de roofvogels die op vliegvelden moeten voorkomen dat andere vogels vliegtuigen laten neerstorten door in de motoren te vliegen.
  De opsomming zal ongetwijfeld makkelijk aan te vullen zijn.
  Nee, laat die “roof”-vogels hun ding doen! De natuurlijke orde heeft er baat bij.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: