Landschapskunst

9 november 2020

De zon is nog niet op. Het Riels Laag is gehuld in een witte deken van mist. Alleen de ontbladerde kruin van een rijzige populier steekt er bovenuit. Zachtjes begint het te gloren. Dan, heel even maar, baadt de heide in sepia.

De eerste stralen breken door de eiken die langs de heide staan. Al gauw werpen ze brede banen door oranje mist. Het prille licht onthult een vleug over een bedauwd tapijt van mossen en grassen: een konijnenpaadje. Het verdwijnt licht zwalkend in struweel van uitgebloeide kruiskruiden.

De zon klimt boven de bomen uit. Heidestruiken en vliegdennen zijn ingepakt met spinrag – daar is geen Christo voor nodig. Druppels kleven aan spandraden als fijn zilverwerk. Berken en dennen zijn met engelenhaar gedrapeerd. Ze glinsteren wit, als in een winters landschap. Dampen stijgen op uit de zompige bodem van een ven. Geen zuchtje wind. Of toch? Gortdroge bladeren vallen, tikken andere bladeren aan waardoor ze met vele tegelijk ritselend omlaag dwarrelen. Dan zingt de roodborst. Heldere parels strooit hij uit over het veld.

De natuur is geen kunstenaar, ze streeft niet naar schoonheid, heeft niets uit te leggen. Maar ze openbaart wel waar ons gevoel voor esthetiek vandaan komt.

________________

Tot de insteek van dit stukje werd ik geïnspireerd door het nieuwe boek van Carina van der Walt, Stilspraak, over Strijdam van der Merwe en landschapskunst.

12 Comments

Add yours →

 1. Prachtige beschrijving van die mooie herfstochtend en dito foto’s, Piet!

  Like

 2. Hallo Piet,

  Wat schrijf je toch mooie stukjes en maak je mooie plaatjes ! Ik geniet er altijd zeer van. Als dank hierbij separaat een paar plaatjes van vanochtend aan het ven, de reiger spiegelt zich in het water. Heerlijke dagen nu in het najaar.

  Hartelijke groet,

  Marli Tijssen

  Like

 3. Frans Ellenbroek november 11, 2020 — 19:24

  Fraai!

  Like

 4. Prachtige foto’s, Piet, en prachtige woorden, je bent een dichter.
  Ben Loonen

  Like

 5. Piet, een prachtige selectie! Smaakt naar meer, en dan nog veel meer!
  Met hartelijke groet, Laetitia

  Like

 6. Beste Piet
  Mooie foto’s , de tekst vind ik wat te dichterlijk , echter de regel “ de natuur heeft niets uit te leggen spreekt me aan.
  Wij, mensen hebben vaak wel wat uit te leggen.
  Veel groeten , JanH

  Like

 7. Mooi! Tekst en foto ‘s!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: