De middelste bonte zoekt huisvesting

 

27 maart 2020 – Die spreeuwen houden me bezig. Ik ben weer op weg naar het eikenlaantje om te kijken hoe het met ze gaat. Op mijn route over de heide zie ik weer de geelgors op een van zijn vaste zangposten. Hij zit nu achterin een jonge eik waar hij zich veilig waant. Ik kan hem dicht naderen, maar hij houdt mij tussen de takken door heel goed in de gaten.

In het berkenbos vliegen vlak voor me twee houtsnippen op. Ik had ze tussen de dorre bladeren niet opgemerkt. Boomklevers fluiten uitbundig wiee-wiee. De hele woongroep van zes spreeuwen geniet samen hoog in de boom van de ochtendzon. Af en toe zingt er een. Ik herken de spreeuw die de merel nadoet. Hij heeft ook het miauwen van de buizerd in zijn repertoire. Ik vouw mijn driepootkrukje uit denkend aan de even simpele als ware uitspraak van Jonathan Franzen in zijn boek Het einde van het einde van de wereld: ‘Je ziet meer als je stilzit dan wanneer je achter iets aanjaagt.’

Boven hoor ik het scherpe tsik van de appelvink. Hij vliegt met een wijde boog naar het elzenbroekbos. De gaaien worden met de dag uitbundiger. Ze roepen een luid wíe-joe – als apen in een tropisch regenwoud. Ah, daar zie ik de middelste bonte specht weer. Niet een, maar twee. Mannetje en vrouwtje trekken samen op. Het vrouwtje hakt langdurig op dezelfde plek in een van de oude eiken. Aangezien ze half achter de stam zit kan ik niet goed zien wat ze daar precies uitvoert. Ze vliegt weg. Ik gebruik het moment om een stukje verder te lopen, onder de boom door. Dat biedt me een nieuwe invalshoek op hun doen en laten.

Na een tijdje verschijnt daar het mannetje. Hij kronkelt zich rond de takken van een berkenboom die op instorten staat. In het zachte hout zoekt hij naar insecten. Zijn rode kruin vlamt op in de ochtendzon. Daarna landt hij op dezelfde plek als waar ik eerder het vrouwtje bezig zag.

Daar zit een kogelrond gat met daaronder een paar plekken waar flink op gehakt is. De vogel beitelt wat in de randen en verdwijnt af en toe met zijn halve lichaam in het gat. Kennelijk zijn de spechten een potentiële woning aan het inspecteren.

Weer iets om komende tijd in de gaten te houden.

8 Comments

Add yours →

 1. leonard joosten april 12, 2020 — 08:59

  ik geniet iedere keer van een nieuwe blog. wat een genoegen in tijden van corona

  Like

 2. Harrie Timmermans april 12, 2020 — 13:30

  Weer echt Schitterend mooi geschreven Piet!!
  Ik geniet er telkens weer van je Blogs te lezen Piet!!
  Groeten
  Harrie Timmermans

  Like

 3. Jona J.J.Mellema-Verkaik april 12, 2020 — 16:11

  Ik geniet elke keer van je blog Piet, een klein natuurfeestje en dan nog wel vanuit onze
  eigen onmiddellijke Goirlese omgeving!
  Veel dank. Jona Mellema.

  Like

 4. Beste Piet ,
  Wat een mooie heldere beelden van de spechten!
  Vakwerk.
  Groeten Jan

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: